Lammastilamme ja sen sympaattiset suomen- ja ahvenanmaanlampaat!

Luomutila ja aito halu tarjota eettisesti tuotettua lähiruokaa

Tilallamme tehtiin päätös siirtyä luomutilaksi v. 2012, jolloin liityimme luomuvalvonnan piiriin.

Lampaiden laitumet ja tärkeä tehtävä perinnemaisemien säilyttämiseksi

Lampaamme laiduntavat tilamme perinnemaisemissa. Perinnebiotooppi- ja lumoalueet ovat vanhoja laidunalueita, osin pieniä saarekkeita, osin metsälaidunalueita. Alueilla kasvaa paljon komeita suuria katajia sekä muita hienoja maisemapuita. Lampaat soveltuvat erinomaisesti perinnemaisemanhoitajiksi ja laiduntaessaan tekevät arvokasta työtä monen uhanalaisen kasvi- ja hyönteislajin säilyttämiseksi.

Kesällä 2013 osa lampaistamme siirtyi ensimmäistä kertaa laiduntamaan Vesijärven Palosaareen n. 45 ha:n perinnebiotooppi/metsälaidunalueelle, jossa on mm. 12 ha:n Metso-suojeluohjelmaan kuuluva metsäalue.

Lampaiden kasvatus

Meille terve ja hyvinvoiva lammas on sydämen asia. Jokainen lammas on yksilö, joka saa elää lajilleen tyypillistä elämää. Toukokuusta syyskuulle lampaamme viettävät kesää laiduntaen. Talvisin lampaat ulkoilevat päivittäin.

Kaunis villa ei ole ainoastaan perinnöllinen, vaan siihen vaikuttaa myös lampaan kunto ja ruokinta. Lampaamme syövät hyvää luomurehua, joka on korjattu suurilta osin omilta pelloiltamme.

Ensimmäiset suomenlammaskaritsamme syntyivät syksyllä 2009. Valvomme kaikki karitsoinnit. Seuraamme tarkkaan karitsoiden kasvua ja 4 kk iässä lammasneuvoja tekee karitsoille elävä EUROP-arvostelun sekä ultraa selkälihaksen ja rasvan paksuuden. Samalla keskustelemme siitos- ja jalostuskäyttöön jätettävistä karitsoista.

Go to top